tisdag 9 oktober 2012

Nära 10.000 kvadratmeter tomt med sjö, skog och äng runtom.

Fastigheten heter Strand 1:62 och ligger i Tyresö. Gården ligger mellan två naturreservat, Nacka och Tyresta, och är en viktig viltpassage för skogens alla djur. Vi ser regelbundet älg, hjort, rådjur, räv, hare, fasan, havsörn mm. Det har till och med sprungit en varg över gården (på upptäcktsfärd genom stan; det skrevs en del om det i tidningarna). I sjön finns det bäver och en gång fastnade en uggla i skorstenen på torpet.
För Tyresö kommun är det här en viktig miljö att bevara, både för naturvärdena och för gårdens kulturhistoriska arv. Gården var en dagsverkargård under Tyresö Slott redan på 1700-talet, men här har varit boplats betydligt längre än så. Rotviks Gård var fortfarande ett levande lantbruk så sent som runt 1920, vilket framgår av gamla bouppteckningar.
Det finns alltså starka skäl för kommunen att bevara miljön här för framtiden och det som idag uppfattas som en grön och skyddad oas mitt i en expansiv kommun kommer att förbli en grön och skyddad oas.
När det är som lummigast på sommaren kan vi sitta i vårt Orangeri och inte se ett hus - utöver våra egna faluröda - eller en bil 360 grader runt. Utöver våra närmare 10.000 kvadratmeter mark disponerar vi även resten av marken - nästan lika mycket - på den gamla "udden" ut mot Öringesjön. Det är kommunens mark, som upplåtits till Rotviks Gård för hästbete och ridvolt enligt ett löpande skötselavtal.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar