måndag 29 oktober 2012

Husesyn Ladan

Det som en gång i världen var ett glespanelat uthus för gårdens lantbruksändamål, är idag en härlig byggnad med många användningsmöjligheter. Vi använder större delen av ladan - ca 150 kvadratmeter i två plan - som en kombinerad butik och designateljé för Pirjo Design. Ytterligare ca 60 kvadratmeter är sadelkammare, garage och förråd. Ladan skulle också kunna vara en fantastisk bostad.


Bakom de stora dubbeldörrarna ligger garaget rakt fram, verkstaden till höger och butiken till vänster. Från butiken kommer man upp på ateljén i det övre planet.


I andra änden av ladan har vi sadelkammaren. Trappan är en reservutgång från designateljén på övervåningen. De låga dubbeldörrarna har suttit där sedan ladan byggdes i början på förra seklet.


Just nu använder vi bara sadelkammaren som förråd. Ytterligare ett förråd för trädgårdsmaskiner mm finns på baksidan av ladan.


Tillbaka till butiken; entrén ligger direkt till vänster innanför de stora ladudörrarna.


Butiken är fylld av "vill-ha-och-må-bra-grejer"; trivselskapande heminredning, väldoft och vackra saker. 


Här finns plats att ta en kaffe och koppla av för en stund. Kanske för att diskutera tyg- och färgval i säsongens Pirjokollektion en trappa upp.


Här finns också ett litet kökshörn, en mycket romantiskt inredd toalett och en härlig braskamin.




Följ trappan till övervåningen;


Man kommer upp i syateljén och klipprummet och anar Skattkammaren bakom de glasade dörrarna.


Vi kallar det Skattkammaren, för att det är en sådan lycka att komma in här om man är tjej/kvinna och intresserad av vackra kläder. Allt här är egen design.


Dörren leder till reservutgången och trappan ner på ladans gavel. Med ryggen mot dörren ser man tillbaka på övervåningen i dess fulla längd, ca 19 meter. Observera takfönstren ( 5 stycken) som släpper in ett generöst ljus.


Tillbaka i andra änden, där trappan från butiken kommer upp, ligger syateljen i flödande ljus. Här finns också en liten braskamin, mest för trivselns skull.


Inte många lämnar ladan utan något fint från Pirjo.





lördag 20 oktober 2012

Husesyn Orangeriet

Orangeriet på Rotviks Gård är en alldeles unik byggnad. Vi har ritat det själva efter en egen vision; ett gediget växthus som ska kunna leva året om. Det är en vinkelbyggnad på 27 kvadratmeter, helt i tegel, lärkträ och isolerglas.


Det brant sluttande taket fångar solen ända till sen kväll, med naturlig skuggning av träden runt om. De raka, höga väggarna vända mot storstuga, stall, hönshus och lada fullbordar gårdsbildningen runt den öppna gräsytan mitt i gården.


Konstruktionen av gediget lärkträ, dubbellimmat till dimensionen 95x95 mm, bär med råge upp de tjocka glaskassetterna som fällts in i virket. På utsidan täcker den naturligt grånande lärkträpanelen fönsterfogarna. På insidan klättrar vinrankorna längs takstolarna. Visst är det vackert.


Här söker sig även fikonträdet mot solen.


Det är en fantastisk upplevelse när allt blir grönt redan till de första solstrålarna på vårvintern.


Redan till midsommar börjar vindruvorna skifta färg från grönt till blått. Just den här italienska vinstocken är nu 60 år gammal. Två andra vinstockar ger gröna druvor.


Så småningom hamnar druvorna här, i gårdens eget vin. Årgång 2008 och 2009 som portvin, 2010 som rosé och 2011 som sauternes. Skörden brukar ske i augusti och det tar ca 1 år innan vinet är klart att tappas på flaska eller ekfat.


Fikonen börjar mogna i september och blir en härlig marmelad. På citronträdet finns det gula citroner året om.


Från tidig vår till sen höst blommar här också växter av alla de slag. Favoriter är rosor och pelargoner.


Utöver blommor är Orangeriet fyllt av vackra, harmoniska saker som även fyller själen med ro.


 Vi sitter här så ofta vi kan. Under den varma årstiden är det helt fantastiskt att äta frukost i den första morgonsolen. När växthuset blir svalare till kvällen, dukar vi ofta fint till middagen.


När det börjar bli höstsvalt ute tänder vi en brasa i den blå kaminen, som snabbt värmer upp hela Orangeriet. Inte sällan äter vi middag här, när vi har gäster.


Även vintertid! Vi har firat mer än en nyårsafton här tillsammans med goda vänner, i ett Orangeri med rumstemperatur. Då behöver man inte ens gå ut för att se fyrverkerierna. Till vardags vintertid håller vi temperaturen i Orangeriet på ca 5°, för att växterna ska få sin vintervila.


 
 






Husesyn Bastuhuset

Bastuhuset är ett av de mest rofyllda husen på gården. Kanske för att det är så himmelskt skönt att bada bastu, men det är också något väldigt rofyllt som sitter i väggarna här. Ursprungligen var detta en liten vävstuga som byggdes på 1930-talet, som vi renoverade och byggde till i början på 2000-talet. Vi använder stugan både för bastubad och som gäststuga.


I den gamla vävstugedelen, till vänster innanför dörren, är de romantiska sängarna med mjuka bolster det första man ser. Dörren leder ut till en liten kaffeveranda som på försommaren är helt inbäddad i syrener.


Med ryggen mot verandadörren ser man det "nygamla" köket. Hela skorstensstocken med bakugn och vedspis är en del av nybyggnaden. Till höger om skorstensstocken fortsätter nybyggnaden 3 trappsteg ner med bastu- och relaxavdelningen.


I andra änden av huset finns en lite större veranda. Tittar man in genom dörren ligger toa/dusch och bastu till höger. Längst in i huset ser man dörren till kaffeverandan. Halvvägs, nedanför trappan, en gammaldags vedkamin.


Tittar man in från stora entrén ser man alltså bastudörren och dörren till toa/dusch.


Bastun är  vedeldad. Vi använder förstås ved från den egna skogen bakom storstugan.


Värmegolvet på toaletten och i duschen har vit kakelmosaik, medan duschutrymmet är helt kaklat i blå glasmosaik.På baksidan lyser smultronbacken helt röd på somrarna.


Tänk dig själv att tända i bastun en sådan dag;




fredag 19 oktober 2012

Husesyn Storstugan

Välkommen till en titt in i Storstugan. Eftersom vi bor i Torpet själva, så använder vi det här huset som gästhus till släkt och vänner som hälsar på. Storstugan är byggd nästan 150 år senare än Torpet, men i samma stil för att hålla ihop gårdens karaktär. Det är alltså ett helt modernt hus med normal takhöjd och nutida boendestandard. Inget extravagant, men mycket hemtrevligt.


Huset har en öppen planlösning med hall, kök och allrum som går i ett. Till höger i hallen ligger ett sovrum, dusch/toa, samt tvättstuga (med egen utgång på husets gavel). I tvättstugan finns en frånluftsvärmepanna som skickar ut vattenburen värme i hela huset.


Här är sovrummet på entréplanet.


Till vänster från hallen öppnar sig det stora köket med plats för ett rejält matbord. Misja mitt på golvet är vår fina Sibiriska katt. En väldigt speciell katt, som man inte blir allergisk av.


Från köket kommer man direkt in i allrummet. Vi har en liten soffgrupp och morfars piano till vänster. I bildens högerkant syns den öppna spisen, som ligger mitt i huset. En extra finess är fläkten som blåser ut varmluft i rummet när man eldar.


Tittar man till höger så fortsätter fönstren i en alkov ut mot det stora trädäcket som vetter mot skogen. Här syns också trappan till övervåningen.


Här är hela "soffhörnan" sedd från fönsteralkoven.


Och här är resten av rummet och trappan till övervåningen sedd från andra hållet.


Ta trappan upp till den övre hallen och TV-rummet i en öppen planlösning.


Åt andra hållet ligger trappan och hallen där man kom upp från undervåningen. Skorstensstocken i mitten.


Till vänster ovanför trappan ligger det första av övervåningens 3 sovrum.


Rakt fram ligger det pyttelilla sovrummet i burspråket mot husets framsida. Det kan också inredas som ett litet kontor, om man vill.


Till höger i den övre hallen ligger det tredje sovrummet.


Till vänster ovanför trappan finns också ett stort badrum med rejält hörnbadkar.


Välkommen ner i köket igen. Vi kanske får bjuda på ett litet glas Chateau Rotvik årgång 2011? Det har just tappats på ekfat för att mogna i 3 år, men smakar redan väldigt gott. Det är en Sauternes och druvorna kommer från vårt eget Orangeri 20 meter bort.