onsdag 27 februari 2013

Vad är det nu som tittar fram?

                                                                         Nämen...


                                                                        Jovisst...


                                                                      Det är våren!


söndag 24 februari 2013

Hjort, räv, rådjur, hare, bonde ...

Spårsnön avslöjar vad som rört sig på gården sedan igår kväll. Testa dina scout-talanger:






tisdag 19 februari 2013

Ser du det lilla i det stora? Det stora i det lilla?

Gamla hus är fulla av vackra detaljer – många gånger funktionella – som man kanske inte ser direkt, men som omedvetet bidrar till helhetsintrycket. En ursparning i murstocken, skuggspelet i dörrbladet, en dekor i kökskaklet, ett litet rutigt hjärta mot sekelskiftestapeten. Det andas hemtrevnad, linoljefärg och gedigen hantverkskvalitet. Kanske sitter känslan i generna?














måndag 18 februari 2013

Hemtrevnad.

Mysfaktorerna nummer 1 och 2 för folk som söker ny bostad är balkong och fungerande eldstad. Vi har en "balkong" på 10.000 kvadratmeter och 12 fungerande eldstäder på Rotviks Gård. Den första finns i Storstugan; en fin vitrappad braskamin med fläkt som blåser ut värmen i huset.


I Torpet finns det fyra eldstäder; Den gamla kakelugnen i finrummet, en rejäl vedspis på kontoret, en vitrappad murugn i stora sovrummet och en mindre vedspis i gästsovrummet. Alla fungerar utmärkt.





I Ladan finns två eldstäder; en stor vedkamin i butiken och en lite mindre i ateljén en trappa upp.



I Bastuhuset har vi 4 eldstäder; en liten antik kamin strax innanför ytterdörren, en liten vedspis och en gammeldags bakugn (i skorstensstocken över spisen) i köket och – självklart – en vedeldad finsk bastu.




I Orangeriet slutligen den tolfte och sista; vår blå emaljerade kamin.


Elavbrott är ingenting vi tar på så stort allvar här på gården.









söndag 17 februari 2013

God morgon.

Söndagen den 17 februari; runt 0°, lite snöglopp och dropp från taken. Vaknar till doften av nygräddade bullar i Torpet. God morgon!


torsdag 14 februari 2013

Några säkra vårtecken i ladan.

Det kan se vintrigt ut på uppfarten till gården, men skenet bedrar. Inne i ladan kommer allt säkrare vårtecken, i takt med att det börjar droppa från taken.









Tecknen säger att det blir både rutigt, randigt och prickigt i vår. Och som vanligt väldigt blommigt!

söndag 10 februari 2013

Kom närmare.

Vårt första blogginlägg den 9 oktober förra året visade en flygbild över gården. Helikoptern – en minihelikopter – cirklade lite runt gården för att få med alla husen. Här ser du ännu lite mer än på den första bilden. Men vill du se vilken härlig oas detta är, så måste du komma ännu närmare. Visningen av gården blir någon gång i maj.




I bildens underkant ser du taket på Bastuhuset, som utöver en vedeldad bastu rymmer ett romantiskt inrett gästrum (med vedeldad spis och bakugn). Det som skymtar lite ljust bland träden i bildens överdel, mellan husen och Öringesjön, är ridvolten där man kan träna både hopp och dressyr.


Det lummiga framför Torpet i bildens underkant är en härlig syrenberså, säkert nästan lika gammal som Torpet. Du ser den tydligt på översta flygbilden.


Till vänster mellan Bastuhuset och Storstugan anar du Orangeriet, byggt i gediget lärkträ.

Den stora ladan ligger mitt på gården, fint inredd med butik och designateljé för alla Pirjo-kollektioner (titta gärna på www.pirjodesign.se). Här inne skulle man faktiskt kunna ha många olika verksamheter. Bakom Ladan ligger Hönshuset (dolt på bilden), Stallet och de två uteboxarna. Bakom Stallet anar du hästarnas vindskydd i skogshagen.
Gå gärna "husesyn" i de olika husen; se tidigare blogginlägg.

måndag 4 februari 2013

Vintern slår tillbaka.

Igår kändes det som en solig marssöndag med skarsnö som började smälta mot laduväggen. Några gröna skott tittade till och med upp ur snön på den solvarma sidan av torpet. Idag slår vintern tillbaka rejält: En riktigt gråmulen dag med snö och hård blåst. En sådan dag behöver man minnesbilder som dessa: