onsdag 27 mars 2013

Påsktulpaner i Storstugan.

Det är något extra med tulpaner på bordet när vårsolen lyser upp hela Storstugan. Glad Påsk!





måndag 25 mars 2013

Skämmer vi bort våra höns?

Så här ser frukostbuffén ut varje morgon i hönshuset. Hönsdamerna springer nästan ner varandra när den serveras. Men det är dom värda! Vi får så fantastiskt fina ägg tillbaka, till vår egen frukostbuffe. Som du ser ligger snön fortfarande kvar utanför hönshuset, men nu försvinner den snabbt i solen. Så fort det torkat upp ute och börjar spira gräs och klöver, får hönsdamerna komma ut efter den långa vintern. Då tycker dom att småkryp och maskar smakar bättre än falukorv, majs, tomat och sallad! Men äggen blir lika fina för det.



söndag 24 mars 2013

Välkomna att flytta in, herr och fru Talltita, Talgoxe och Flugsnappare.

Just nu ligger holkarna väl synliga så att fågelparen hittar hit, men det står inte på förrän färskt grönskande rosenblad, klätterhortensia och tallegren döljer dem helt för insyn. Vi kan nästan slå vad om att det är samma fågelpar som kommer tillbaka till sina respektive holkar varje år. Dom trivs uppenbarligen lika bra på gården som vi. En trevlig känsla.




tisdag 19 mars 2013

Premiärfika i Orangeriet.

I söndags tände vi kaminen i Orangeriet och drack en premiärfika med vårsolen strålande utanför. Idag snöar det tomtevantar och ser ut som i mitten av januari. Men varken vi eller fikonträdet låter lura oss; DET ÄR SNART VÅR! Du ser bildbeviset nedan: Ett nytt skott på fikonträdet en decimeter upp på stammen.



lördag 16 mars 2013

Flygaren som försvann i djungeln.

När vi byggde om den gamla vävstugan till Bastu- och gästhus i början av innevarande sekel, hejdades bygget en stund av historiens vingslag. Bakom masoniten på innerväggarna var vävstugan vindisolerad med gamla morgontidningar. Dateringen avslöjade byggnadens tillkomst; tidigt 1930-tal. Med facit i hand kunde vi inte låta bli att fascineras av tidsandan och de mörka moln som tornade upp sig vid horisonten: Rubrikerna berättade om upptakten till Andra Världskriget. 
Men det var en annan, lite undanskymd artikel på en tidningssida som kittlade fantasin rejält. Rubriken löd: FLYGARE FUNNEN I AMAZONAS EFTER 14 ÅR. De blysatta bokstäverna i Times-typografi berättade om flygaren som försvunnit i Amazonas i sitt enmotoriga flygplan14 år tidigare (Det måste ha varit en riktig flygpionjär). Efter räddningen berättade han att han fått motorkrångel och tvingats nödlanda på en flod. Därefter hade han blivit tillfångatagen av indianer som trodde att han var en gud från himlen. Han behandlades också som en sådan de följande 14 åren, men var ändå glad att återse civilisationen. Se bara vad väggarna i en gammal vävstuga kan berätta!
Även framtida ägare av Rotviks Gård kan komma att känna en vindpust av tidens gång, om de någon gång får för sig att bygga om Bastuhuset. I trappan mellan husets två plan har vi lagt en lapp med namnen på gårdens invånare (myrorna oräknade) vid tiden för trappans tillkomst. Där finns bland andra våra första fem fjäderfän namngivna: Tupparna Sotis och Egon, samt hönsfröknarna Wilma, Maja och Greta. Frid över deras minne.


Den äldsta byggnaden på gården?

Ingen vet hur gammal den är; den äldsta byggnaden på gården. 100 år? 200 år? Antagligen mer, så man bör visa både den och dess invånare respekt. Den ligger precis som den ska enligt Nationalencyklopedin: I soligt söderläge vid foten av en tall, så att snön smälter så tidigt som möjligt efter vintern. Än har inte invånarna tittat fram, men det dröjer inte länge förrän de yrvaket börjar irra runt. Först på toppen, sedan över hela stacken. Snart hittar de även sin sommarautostrada, med en dubbelriktad fil mot nästa tall västerut och en likaledes dubbelriktad avfart mot filialen nere vid de stora granarna bakom Bastuhuset. Jag brukar lyfta lite lätt på gräsklipparen, när jag passerar vägen under sommaren.


fredag 15 mars 2013

Nu tittar solen in till hönsen.

Nu står vårsolen så högt att den tittar in till hönsen. Äggproduktionen ökar direkt! Det här är de senaste dagarnas "skörd". I morgon blir det nybakad sockerkaka till frukostkaffet. Hönsen får sitt vanliga morgonmål: Hackad falukorv, majs, sallad och tomat.



lördag 2 mars 2013

Sommarminnen.

Försommarens modevisningar på Rotviks Gård är härliga minnen. Titta bara på den här blandade buketten.

























Längtar efter syrenerna.

Tänk när man kan öppna dörren i Torpet ut mot syrénbersån och ta frukostkaffet i morgonsolen på trappan.