lördag 16 mars 2013

Flygaren som försvann i djungeln.

När vi byggde om den gamla vävstugan till Bastu- och gästhus i början av innevarande sekel, hejdades bygget en stund av historiens vingslag. Bakom masoniten på innerväggarna var vävstugan vindisolerad med gamla morgontidningar. Dateringen avslöjade byggnadens tillkomst; tidigt 1930-tal. Med facit i hand kunde vi inte låta bli att fascineras av tidsandan och de mörka moln som tornade upp sig vid horisonten: Rubrikerna berättade om upptakten till Andra Världskriget. 
Men det var en annan, lite undanskymd artikel på en tidningssida som kittlade fantasin rejält. Rubriken löd: FLYGARE FUNNEN I AMAZONAS EFTER 14 ÅR. De blysatta bokstäverna i Times-typografi berättade om flygaren som försvunnit i Amazonas i sitt enmotoriga flygplan14 år tidigare (Det måste ha varit en riktig flygpionjär). Efter räddningen berättade han att han fått motorkrångel och tvingats nödlanda på en flod. Därefter hade han blivit tillfångatagen av indianer som trodde att han var en gud från himlen. Han behandlades också som en sådan de följande 14 åren, men var ändå glad att återse civilisationen. Se bara vad väggarna i en gammal vävstuga kan berätta!
Även framtida ägare av Rotviks Gård kan komma att känna en vindpust av tidens gång, om de någon gång får för sig att bygga om Bastuhuset. I trappan mellan husets två plan har vi lagt en lapp med namnen på gårdens invånare (myrorna oräknade) vid tiden för trappans tillkomst. Där finns bland andra våra första fem fjäderfän namngivna: Tupparna Sotis och Egon, samt hönsfröknarna Wilma, Maja och Greta. Frid över deras minne.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar