tisdag 20 november 2012

Skördetid

Även om november är en månad när man mest längtar till nästa vår, så är den tidiga hösten fantastisk på Rotvik. Vi har gott om Lönn och Asp här och färgspelet innan den första frosten klär bladen av träden är ett skådespel vi ser från första parkett.



Hösten är också skördetid, både i växthuset och i markerna runt gården. Det finns fortfarande kvar några av sommarens smultron bakom Bastuhuset och längs stigen ner mot sjön plockar vi blåbär och lingon.


Lite längre bort längs stigen börjar kantarellerna titta fram redan efter midsommar och om sommaren inte är för torr blir det flera liter under hösten.


Med lite hjälp av hönsen har vi ingredienser till både förrätt och efterrätt.


Även växthuset lämnar sina välkomna bidrag till en hushållning med lyxkant. Mogna fikon till marmeladen, färska citroner till den ångkokta laxen med sparris och hollandaise (en del får man handla hos Mickes Fisk). De blå druvorna, som i 2011 års tappning blev ett svalt Rosévin, blir en fin avrundning.




Så samlar man energi och minnen som bär hela vägen över vintern, tills det är dags igen för frukost i gröngräset utanför Orangeriet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar