onsdag 10 oktober 2012

Byggnaderna på gården.

Det är som en hel liten by, med faluröda hus och vita knutar, totalt 8 byggnader. Torpet är äldst, byggt runt 1850. Det har kvar sin torparcharm med kakelugnar och vedspisar, men är helrenoverat till modern boendestandard med bergvärme, treglasfönster, induktionsspis, Miele vitvaror mm. 125 kvadratmeter med 2 sovrum, allrum/kök, matrum/kontor och med toalett/bad/dusch på båda våningarna.



Storstugan är byggd betydligt senare, 1994, i samma faluröda stil. Det är en modern villa på 145 kvadratmeter med kök, vardagsrum, sovrum, toa/dusch och tvättstuga på undervåningen samt 3 sovrum, allrum och toa/bad på övervåningen. På baksidan mot skogen ett stort trädäck.


Mitt på gården står den stora ladan, som ursprungligen byggdes för drygt 100 år sedan. När vi flyttade hit var den i princip ett tomt skal med gles panel och jordgolv, men med ett gediget fackverk av timmer. Nu är den en helt fantastisk byggnad som kan passa för många olika verksamheter. Vi har en presentbutik, verkstad och sadelkammare på undervåningen och en stor designateljé på hela övervåningen. Ca 150 kvadratmeter av ladan är inrett och isolerat, resterande 50 kvadrat är kallutrymmen. Bilden från baksidan visar de 5 stora takfönster som släpper in ett fint ljus i ateljén.



På baksidan syns även hönshuset till höger och våra två stallbyggnader till vänster. Hönshuset är rejält gammalt, minst 100 år. Undrar om det är Sveriges enda hönshus med gardiner? Här får vi ägg varje dag. Vet du förresten att höns är otroligt sociala djur?
Stallet, byggt 1994, består av en byggnad med 3 boxar för islandshästar eller ponnies, samt en separat byggnad med två uteboxar för stora hästar. I skogshagen bakom stallet finns också ett vindskydd för hästarna, med möjlighet till ytterligare två boxar. Nedanför skogshagen finns en ridvolt och en av gårdens 3 ängshagar.


På en annan del av gården ligger vårt bastu- och gästhus inbäddat i syrener. En byggnad med ett alldeles speciellt lugn för våra gäster. En frukostbricka med rostat bröd och färska ägg brukar höra till. Huset är på ca 35 kvadratmeter, med sovrum/kök, vedeldad bastu och toa/dusch. Här är allt vedeldat; köksspisen, bakugnen och bastun.




Sist, men inte minst, vårt underbara Orangeri. Det är det enda i sitt slag, 27 kvadratmeter stort, byggt i rejält lärkträ och med isolerglas genomgående. Fikon, vindruvor och citroner, rosor och pelargoner omger oss när vi äter frukost där. Eller firar nyår med gäster i skenet av en sprakande eld i kaminen. Vi behöver inte ens gå ut för att se fyrverkerierna mot natthimlen.





Hur allt ser ut inuti återkommer vi till längre fram.

 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar