måndag 29 oktober 2012

Husesyn Ladan

Det som en gång i världen var ett glespanelat uthus för gårdens lantbruksändamål, är idag en härlig byggnad med många användningsmöjligheter. Vi använder större delen av ladan - ca 150 kvadratmeter i två plan - som en kombinerad butik och designateljé för Pirjo Design. Ytterligare ca 60 kvadratmeter är sadelkammare, garage och förråd. Ladan skulle också kunna vara en fantastisk bostad.


Bakom de stora dubbeldörrarna ligger garaget rakt fram, verkstaden till höger och butiken till vänster. Från butiken kommer man upp på ateljén i det övre planet.


I andra änden av ladan har vi sadelkammaren. Trappan är en reservutgång från designateljén på övervåningen. De låga dubbeldörrarna har suttit där sedan ladan byggdes i början på förra seklet.


Just nu använder vi bara sadelkammaren som förråd. Ytterligare ett förråd för trädgårdsmaskiner mm finns på baksidan av ladan.


Tillbaka till butiken; entrén ligger direkt till vänster innanför de stora ladudörrarna.


Butiken är fylld av "vill-ha-och-må-bra-grejer"; trivselskapande heminredning, väldoft och vackra saker. 


Här finns plats att ta en kaffe och koppla av för en stund. Kanske för att diskutera tyg- och färgval i säsongens Pirjokollektion en trappa upp.


Här finns också ett litet kökshörn, en mycket romantiskt inredd toalett och en härlig braskamin.
Följ trappan till övervåningen;


Man kommer upp i syateljén och klipprummet och anar Skattkammaren bakom de glasade dörrarna.


Vi kallar det Skattkammaren, för att det är en sådan lycka att komma in här om man är tjej/kvinna och intresserad av vackra kläder. Allt här är egen design.


Dörren leder till reservutgången och trappan ner på ladans gavel. Med ryggen mot dörren ser man tillbaka på övervåningen i dess fulla längd, ca 19 meter. Observera takfönstren ( 5 stycken) som släpper in ett generöst ljus.


Tillbaka i andra änden, där trappan från butiken kommer upp, ligger syateljen i flödande ljus. Här finns också en liten braskamin, mest för trivselns skull.


Inte många lämnar ladan utan något fint från Pirjo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar