fredag 19 oktober 2012

Husesyn Torpet.

Följ med på en husesyn i Torpet. Vi går in från den norra entrén - glasverandan. Det finns en entré från söder också, ut mot syrénbersån, men den använder vi bara på sommaren.


Glasverandan är sval, så här kan höstäpplena ligga tills de behövs i äppelkakan.


Här är hallen, där vi tar av oss skorna och hänger våra kläder. Det är lågt i tak, som alltid i ett torp. Härifrån kan man ta högervarv eller vänstervarv genom huset. Från hallen går man också in på toan/tvättstugan.


Vi tar högervarvet in i köket, rymligt som ett lantkök ska vara och med matplatsen mitt i. Köksutrustningen är förstås modern.


Köket och allrummet är öppet som ett helt rum, med fönster från tre håll. Fönstren ja - alla fönster i huset är nya 3-glasfönster, tillverkade i ursprunglig torparstil. Det här är allrummet från köket sett, med matbordet i förgrunden.


Och det här är köket från allrummet sett.


Detta stora, hemtrevliga rum är huset hjärta. Här finns förstås en av husets två kakelugnar, med trivselbrasa alltsomoftast den mörka årstiden. Den andra kakelugnen finns i stora sovrummet på övervåningen. Det finns också två gamla, men helt fungerande, vedspisar: en i matrummet och en i gästsovrummet på övervåningen. 


Går man vidare från allrummet genom den södra hallen, kommer man till matsalen. Den använder vi mest när vi har många gäster. Till vardags äter vi i vårt "bondkök".


Här är matrummet sett från den norra hallen. Det är så stort att vi även har en "kontorshörna" här, till vänster.


Här inne finns också en av de två vedspisarna.


Går vi en våning upp, från den södra hallen, så kommer vi till den övre hallen med snedtak.


Till höger kommer man in i stora sovrummet, med högt i tak och en härligt ljus rymd.


Här finns alltså den andra kakelugnen. Det är riktigt skönt att somna till en sprakande vedeld när vintervinden viner som värst ute.


Går man åt andra hållet i den övre hallen, kommer man in i gästsovrummet.


Här finns också en romantisk badavdelning, liksom självklart en gästtoalett. Plus en vedeldad spis som antagligen är lika gammal som huset, drygt 160 år. Men fungerande.


Det andra badrummet, med dusch, wc och tvättstuga, ligger på entréplanet. Golvet är nåtad teak, precis som på en båt, och med skön golvvärme. Här inne finns också en helt ny bergvärmepanna, som håller elförbrukningen på en behagligt låg nivå. Den lika behagliga husvärmen är vattenburen till radiatorer i alla rum.


Tack för titten och välkommen tillbaka!








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar