lördag 20 oktober 2012

Husesyn Bastuhuset

Bastuhuset är ett av de mest rofyllda husen på gården. Kanske för att det är så himmelskt skönt att bada bastu, men det är också något väldigt rofyllt som sitter i väggarna här. Ursprungligen var detta en liten vävstuga som byggdes på 1930-talet, som vi renoverade och byggde till i början på 2000-talet. Vi använder stugan både för bastubad och som gäststuga.


I den gamla vävstugedelen, till vänster innanför dörren, är de romantiska sängarna med mjuka bolster det första man ser. Dörren leder ut till en liten kaffeveranda som på försommaren är helt inbäddad i syrener.


Med ryggen mot verandadörren ser man det "nygamla" köket. Hela skorstensstocken med bakugn och vedspis är en del av nybyggnaden. Till höger om skorstensstocken fortsätter nybyggnaden 3 trappsteg ner med bastu- och relaxavdelningen.


I andra änden av huset finns en lite större veranda. Tittar man in genom dörren ligger toa/dusch och bastu till höger. Längst in i huset ser man dörren till kaffeverandan. Halvvägs, nedanför trappan, en gammaldags vedkamin.


Tittar man in från stora entrén ser man alltså bastudörren och dörren till toa/dusch.


Bastun är  vedeldad. Vi använder förstås ved från den egna skogen bakom storstugan.


Värmegolvet på toaletten och i duschen har vit kakelmosaik, medan duschutrymmet är helt kaklat i blå glasmosaik.På baksidan lyser smultronbacken helt röd på somrarna.


Tänk dig själv att tända i bastun en sådan dag;




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar