lördag 20 oktober 2012

Husesyn Orangeriet

Orangeriet på Rotviks Gård är en alldeles unik byggnad. Vi har ritat det själva efter en egen vision; ett gediget växthus som ska kunna leva året om. Det är en vinkelbyggnad på 27 kvadratmeter, helt i tegel, lärkträ och isolerglas.


Det brant sluttande taket fångar solen ända till sen kväll, med naturlig skuggning av träden runt om. De raka, höga väggarna vända mot storstuga, stall, hönshus och lada fullbordar gårdsbildningen runt den öppna gräsytan mitt i gården.


Konstruktionen av gediget lärkträ, dubbellimmat till dimensionen 95x95 mm, bär med råge upp de tjocka glaskassetterna som fällts in i virket. På utsidan täcker den naturligt grånande lärkträpanelen fönsterfogarna. På insidan klättrar vinrankorna längs takstolarna. Visst är det vackert.


Här söker sig även fikonträdet mot solen.


Det är en fantastisk upplevelse när allt blir grönt redan till de första solstrålarna på vårvintern.


Redan till midsommar börjar vindruvorna skifta färg från grönt till blått. Just den här italienska vinstocken är nu 60 år gammal. Två andra vinstockar ger gröna druvor.


Så småningom hamnar druvorna här, i gårdens eget vin. Årgång 2008 och 2009 som portvin, 2010 som rosé och 2011 som sauternes. Skörden brukar ske i augusti och det tar ca 1 år innan vinet är klart att tappas på flaska eller ekfat.


Fikonen börjar mogna i september och blir en härlig marmelad. På citronträdet finns det gula citroner året om.


Från tidig vår till sen höst blommar här också växter av alla de slag. Favoriter är rosor och pelargoner.


Utöver blommor är Orangeriet fyllt av vackra, harmoniska saker som även fyller själen med ro.


 Vi sitter här så ofta vi kan. Under den varma årstiden är det helt fantastiskt att äta frukost i den första morgonsolen. När växthuset blir svalare till kvällen, dukar vi ofta fint till middagen.


När det börjar bli höstsvalt ute tänder vi en brasa i den blå kaminen, som snabbt värmer upp hela Orangeriet. Inte sällan äter vi middag här, när vi har gäster.


Även vintertid! Vi har firat mer än en nyårsafton här tillsammans med goda vänner, i ett Orangeri med rumstemperatur. Då behöver man inte ens gå ut för att se fyrverkerierna. Till vardags vintertid håller vi temperaturen i Orangeriet på ca 5°, för att växterna ska få sin vintervila.


 
 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar